Afgelopen zondag stond in de Spaanse Segunda Division de wedstrijd Levante – Numuncia op het programma. Bij voetbalkenners zal bij het horen van deze clubnamen een belletje gaan rinkelen. Beide clubs zijn in het verleden namelijk uitgekomen op het hoogste niveau in Spanje. Numancia slechts één seizoen overigens. Voor Levante was het de vijfde wedstrijd na de winterse onderbreking. De eerste drie wedstrijden werden allemaal gewonnen, zonder ook maar een tegendoelpunt te incasseren. Dit heeft ertoe geresulteerd dat de tweede club uit Valencia koploper is met maar liefst zeven punten voorsprong op Girona. Helaas blijven de bezoekersaantallen tegenvallen, een opvallende parallel met het seizoen 1981-1982.

Wanneer de club in staat is om deze lijn door te trekken, dan zal er aan het einde van het seizoen een promotie gevierd worden in Estadio Ciutat de Valencia. In het prachtige stadion is plek voor ruim 25.000 toeschouwers. Na de degradatie van afgelopen seizoen is het  echter zelden uitverkocht. Dit was ook het geval in het seizoen 1981-1982 toen zich exact dezelfde situatie voor deed. ‘Las Granotas’ (de kikkers) gingen als koploper van de Segunda Division de winterstop in. Toch resulteerde dit niet in hoge supportersaantallen, wat voor verontwaardiging zorgde bij fans die wel trouw de gang naar het stadion maakten. Luis Rodriguez, een bemiddelde supporter bedacht hierop een list. Hij haalde de inmiddels 34-jarige Johan Cruijff voor een half jaar binnen. Cruijff speelde op dat moment bij de Washington Diplomats in de Verenigde Staten, maar wilde graag weer zijn kunsten in Europa vertonen. Bij zijn debuut trok de legendarische nummer 14 een uitverkocht huis, de stunt leek effect te hebben. Zijn komst had op de lange termijn echter een averechts effect: door vele conflicten over geld, tussen bestuur en een aantal spelers, zakte Levante terug naar de grijze middenmoot. Cruijff maakte zijn naam als verlosser nooit waar. Onder meer door blessures kwam hij slechts tien keer in actie, waarbij hij tweemaal het net liet bollen. Cruijff keerde na het seizoen terug naar de VS. Dat hij niet graag herinnerd wilde worden aan deze periode, blijkt uit zijn biografie waar hij met geen woord rept over zijn periode in Valencia.

Het ziet er niet naar uit dat Levante dit seizoen opnieuw een dergelijke stunt uit wil halen om supporters naar het stadion te trekken. Mogelijkerwijs maken steeds meer supporters van Valencia CF de overstap richting de tweede club van de sinaasappelstad, aangezien Valencia na jaren van mismanagement onderaan de Primera Divsion bungelt.

Laat een Reactie achter